tisdag 11 februari 2014

Färga silke


Det material som är enklast och ger finaste färgerna är, såklart, det dyraste. Siden är fantastiskt att färga och det riktigt suger i sig färgerna. sjalen till vänster är färgad med avocado skal och kärnor och den till höger är rödkål och tefärgad. 



För att få sjalen att skifta från blått i ena änden till brunt i den andra har jag rullat in hackad rödkål i tyget och sedan lagt det i ett ganske så starkt tebad någon timme på svag värme. Siden tål inte för höga temperaturer.



Om man tittar noga kan man se mönster från snöret som jag lindat runt mitt paket innan färgning för att kålen skulle stanna kvar i paketet. den blå/grå färgen kommer gråna med tiden, men det tycker jag bara är fint och ger sjalen en patina. Det finns mycket att säga om färgers äkthet som det heter. Vad är bäst att färga med lite kemikalier, få en färg som ändras över tid eller färga med mycket kemikalier och få en färg som håller en livstid? Hur länge ska ett plagg hålla? Hur länge använder vi ett plagg? Kan inte kläder och accessoarer få ha patina?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar