lördag 30 augusti 2014

Svamptork


Massor med läkt, bräder som vi haft liggande, skruv och myggnät förvandlades till en svamptork modell Gigantisk. Fler torkollor kommer det att bli, tyvärr tog skruven slut mitt under bygget, men 20 st lådor räcker nog ganska långt. Nu ska jag plocka (kul) och rensa (mindre kul)ännu mera. Och massor  med svamp finns det ju i skogen, det är nästan så man blir fartblind när man går ut och kommer hem med mer än man kan bära....


Tork in aktion. Byggfläkt på lägsta värme och högsta blås torkar snabbt och effektivt. Jag känner mig rik!!

torsdag 28 augusti 2014

Mer än man kan bära...



Lördagens skörd: Massor med sandsopp, zontaggsvamp, rödskivig spindling, citronslemskivling och orange taggsvamp. Nästan allt rensades igår, idag fick jag hjälp av mamma med sandsoppen som var kvar. Och så gick vi ut i skogen igen, och kom hem med detta: 


Citronslemskivling, blodspindling, smörsopp och en massa matsvamp som både carl-johan och trattisar!! Nu får torken bekänna färg och mer kommer det att bli...


måndag 25 augusti 2014

4 liter blodspindling!!!


Har varit ute med familjen i skogen en sväng mellan kvällsmat och barnläggning och plockat 4!!liter blodspindling. Jag brukar vara glad om jag får ihop en liter på en förmiddag och nu plockade vi massor på en halvtimme. Hoppas nu på att det håller i sig och att det kommer finnas lika gott om svamp hela säsongen.


Jag hoppade nästan upp och ner av glädje när jag såg denna syn i "vår" skog. Massor med blodspindling som bara väntade på att plockas, och det är bara augusti ännu... Svamptorken måste byggas snart....Nedan blodspindlingarna på tork. När jag torkar dem så delar jag dem på mitten från hatt till fot, stora delar jag en extra gång. Det är en enkel svamp att torka, kräver inte många byten av tidningspapper.



måndag 18 augusti 2014

Svamptider - Nytt försök till kurs




Tyvärr blir det ingen kurs i experimentfärgning, men en kurs i Svampfärgning hoppas jag att det blir. Den 13 september så börjar vi med svampplockning och sedan blir det färgning en helg i oktober. Vill du plocka svamp och färga ullgarn med mig så gå in här och anmäl dig. Välkommen!

torsdag 7 augusti 2014

Jag har blivit med bykgryta!


Denna stora skönhet har fått flytta hem till mig. Rostfri gryta med lååång skorsten. Har haft ögonen öppna men de rostfria varianterna brukar försvinna för fort, innan jag hinner hitta dem. Har du en liggande hemma så köper jag den gärna. Nu är det bara att önska sig tid till att färga. Snart börjar ju svampsäsongen och då går svampplock före färgning. Funderar på att bygga mig en tork med plats för MYCKET svamp, om det nu blir någon svamp i år. Förra året var ju dåligt... 

tisdag 5 augusti 2014

Burk nummer två


Pastelliga färger från mina öppnade burkar. grönigt från tussilago med järn och aprikos från avocadothe (kärnor och skal).  En härlig kombo, notera för att testa mera.


Paketen innan öppning. Notera att det blött igenom av något spännande på översta paketet. Frågan är vad?


Det var mjölkört!!!  Tog bort den innan jag hann fota, glömde bort i all iver att se vad det var.


Tvättat och torkat. Mjölkört gav fina fläckar tillsammans med tussilagoavkok och järnskrot.


 Hallonblad kom på andra plats. Skulle behövt ligga kvar i badet lite längre. Men snyggt blev det.


Tussilagoblad, hade också behövt bada en vecka till eller två.

fredag 1 augusti 2014

Jag har öppnat en burk med avocadote...

 

Cirka två veckor har paketen legat i burken i solen utomhus. Färgen har mörknat och jag har fått hålla i mig för att inte öppna. Nu är den öppnad och tygen är tvättade. Skulle väntat någon vecka eller två till. Men ibland kan man inte hålla i sig. Öppnade även den med tussilago och järn, men mer om det en nästa gång.


Paketen innan öppning...
 

Det första innehöll bla. maskrosor...


 ...som syns lite vagt på tyget. Som sagt skulle legat kvar någon vecka till.
 

En liten barnhand fick vara med och öppna nästa paket. Där fanns det ringblommor. Som också hade mått bra av att bada någon vecka till. Blombladen gav inte mycket färg, men mittendelen av blomman gav en tydlig ring. Måste komma ihåg att testa mer nästa sommar. Resultatet se nedan.