fredag 25 juli 2014

Färgkulletestet


Jag satte på ett färgbad med min nyplockade färgkulla. ganska svagt bad på bara blommor. Betade med alun och vinsten. Själva färgningen pågick ca en timme på 70 grader. Sedan fick badet kallna över natten innan jag tog upp, tvättade allt innan det fick hänga på tork. Finaste gula färgen finns i färgkullan. Inte konstigt att blomman fått det namnet. Gult som solen lyser det färgade, allt fick färg utom polyesterbandet som är lika vitt som innan, men den syntetiska spetsen är fint gul. 



Nu börjar min testsamling växa, måste hitta ett bra sätt att montera och kunna visa den på. Svår utmaning...


tisdag 22 juli 2014

Det blir inte alltid som man tänker sig....


Vi har äng runt vårat hus som vi slår med lie. Att vi slår med lie beror på flera saker. Det är enkelt att samla upp gräset efteråt, inget smått som det blir efter röjsågen, och framförallt så är det tyst och man kan prata medans man jobbar...Nu har vi slagit större delen av ängen och då även slagit av massa björkskott. Färgning tänkte jag och då tänkte jag främst på ett testkit hade ju varit bra att ha för björk. Så jag kokade löven, betade med alun och vinsten och färgade på ganska låg temperatur i en timme. Sedan fick allt kallna i grytan och jag tog upp det dagen efter. Men det blev inte som jag trodde.


Björklöv ska bli gult. Så är det. Det står det i alla böcker och så har det alltid varit när jag färgat tidigare. Nu blev det brunt. En fin brun färg, det är inget fel på färgen, men varför blev det brunt??? Någon som vet? Kan det bero på att det är skott, eller att vi nu är inne i andra halvan av juli?


Även här kan man se hur olika de olika kvaliteterna drar på färgen.




söndag 20 juli 2014

Just idag är jag rik...


...rik på färgkulla. På vägen hem så körde vi förbi mitt bästa färgkulleställe. Och det var helt magiskt gult. Tyvärr var bilen redan full med allt som hör barn och livet till och det fanns varken plats eller tid att stanna länge, men massa blommor fick ändå följa med hem. Jag kände mig så rik när jag satt i bilen i lukten av blommorna och såg dess gula prästkrageliknande blommor.


På det latinska namnet tinctoria vet man att det är en bra färgväxt...




Nu hänger de flesta på tork i buketter, endel ligger som enbart blommor på en tidning och torkar medans några står på spisen och kokar till ett färgtestbad. Man har inte roligare än man gör sig.


Här är några prover som vi gjorde under kursen på Nääs som jag skrivit om tidigare. De som låg i glasburkarna på bilden. Olika material, olika tillvägagångssätt och olika betningar. Rönnbär, kopparmynt och plommon bla. fick agera betmedel.



onsdag 16 juli 2014

Packa paket...


Nej, detta är ingen nerblodad mumie utan ett färgknyte. Idag har jag varit på färgarpromenad och gjort mig ett knyte som nu ligger och badar på trappan. Det blodiga är blåbär som fått följa med in under tyget. Under en färgarpromenad så packar jag in olika saker som jag stöter på i mitt knyte och så får det bada ett tag innan jag packar upp och ser om presenten passar mig i smaken eller inte.


Jag passade också på att göra några andra inläggningar av växter runt rör. På bilden är det tistelblad som har fått sig en omgång med stålborsten innan jag lindar dem hårt runt ett gammalt elrör. Nu ligger det och badar tillsammans med flera andra i en glasburk. 


Mina burkar på trappan. Två med ett avkok på ängssyra varav ett är med järnspikar mm i. En burk är avocadokärnor och te och den gröna är tussilago och rost. ska bli spännande att se vad det blir av detta.





onsdag 9 juli 2014

Färgarlunch


I augusti kommer jag ju hålla kurs i Experimentell färgning med växter och annat och då kommer deltagarna att få möjlighet att köpa en av mina favioritluncher. Den innehåller inte mindre än tre bra färgingredienser, bönor, rödlök och avocado. Vad mer kan man begära?? - Både god mat och färgämnen.



fredag 4 juli 2014

Vill du gå kurs i färgning?


Den 16-17 augusti kommer jag att hålla en kurs i Experimentell färgning med växter och annat.

"Lär dig att färgexperimentera med vad som finns i din närhet utan massa kemikaliska tillsatser.

Vi startar med en fägrpromenad innan vi experimenterar med rost, växter och vad som finns tillgängligt.
Få perspektiv på naturliga färgningsprocesser och hur färg förändras över tid samt vilka material man kan färga.  Hitta Din egen experimentella färglust. Lite färgteori ingår."

Är du intresserad så hittar du mer information och anmäler dig här.